Fout
  • Fout bij laden feed data.
Zorg en Nazorg
Zorg en Nazorg

Zorg en Nazorg (40)

palliatieve zorgBrochure: biedt hulp bij gesprek tussen patiënt en arts over levenseinde
Met de dokter praten over het einde van het leven gebeurt vaak te laat. Dat leidt nogal eens tot teleurstellingen en onbegrip in de laatste levensfase. Bijvoorbeeld omdat de arts doorgaat met behandelen terwijl de patiënt eigenlijk niet meer wil. Of omdat de patiënt euthanasie voor ogen had, maar de arts daar niet aan kan voldoen. weet u hoe belangrijk zo'n tijdig gesprek met de dokter is:?"Als je aan het einde van je leven staat moet je zo mogelijk zelf kunnen kiezen".

oudemensenDe zorg voor ouderen vraagt om ingrijpende maatregelen. Om verschraalde ouderenzorg te voorkomen moeten alle burgers al vroeg in het leven voorzorgsmaatregelen treffen. Zorgverleners moeten meer dan nu zorg aan huis bieden. Burgers moeten meer privaat investeren en/of hun netwerk inzetten voor hun oude dag.

Tijdens een symposium met dezelfde naam, ging in VUmc de educatieve film Kleur bekennen in première. Deze film – die een vervolg is op een scriptie over dit onderwerp van verpleegkundige Gerdiene van Rinsum – behandelt de palliatieve zorg aan moslimpatiënten. Allerlei zorgverleners en zorgopleidingen, ook buiten VUmc kunnen de informatiefilm gebruiken.

palliatieve zorgIn de laatste levensdagen is genezing bij patiënten met kanker minder vaak een belangrijk behandeldoel dan bij patiënten met een andere ziekte. Bij een klein aantal patiënten zijn zowel palliatie als genezing gelijktijdig behandeldoel, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en VUmc in het British Journal of General Practice.

vrijdag 16 december 2011 13:55

De zorg verandert, de verpleegkundige ook

door toniavdwal

Momenteel doen mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen vaak hetzelfde werk. Dat leidt tot een gebrek aan uitdaging in het werk, één van de belangrijkste redenen om te vertrekken uit de zorg. Dit is een van de bevindingen uit recent NIVEL-onderzoek, dat ook komt met een aantal aanbevelingen om werken in de zorg nog aantrekkelijker te maken.

28-11-2011De website Contactdays helpt familie, vrienden en lang- en kortdurig zieken met elkaar in contact te komen en te blijven. De patiënt kan een rooster maken met tijden waarop zijn naasten kunnen langskomen. Ook kunnen zij berichten achterlaten.

woensdag 30 november 2011 20:06

Verpleegkundige steeds hoger opgeleid

door toniavdwal

24 november 2011 | De gezondheidszorg bereidt zich voor op de toekomst. Hoe anticiperen België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada op de grijze golf met een vraag naar meer en bovendien complexe zorg? Ze zetten onder meer in op hoger opleiden van verpleegkundigen en een verstandige mix met verzorgenden en helpenden.

Ruim 300 deelnemers droegen tijdens het Nationaal Kwaliteitscongres 2011 bij aan de gewenste ideeën over De medisch specialist 2015. Vooral de specialist bepaalt de kwaliteit van zorg vindt Frank de Grave, voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten. Hij opende het congres met de woorden dat het zo doelmatig mogelijk besteden van elke zorgeuro esentieel is. "Het gaat erom zorg in te kopen die zo goed mogelijk is. Maar het zijn de zorgprofessionals die in de lead zijn bij de discussie daarover.

maandag 21 november 2011 08:58

Veelkleurige palliatieve zorg

door toniavdwal

In de palliatieve zorg voor niet-westerse allochtonen wordt nog niet vanzelfsprekend rekening gehouden met hun etnische achtergrond, en opvattingen en gebruiken uit hun cultuur. De vaak grote rol van de familie, taalproblemen, andere zorgopvattingen en gebruiken stellen zorgverleners voor de vraag hoe zij palliatieve zorg bij mensen uit andere culturen moeten vormgeven.

maandag 21 november 2011 08:32

Grotere rol huisarts bij nazorg kanker

door toniavdwal

UTRECHT - Huisartsen zullen een grotere rol moeten spelen in de nazorg bij kanker. Dat stellen onderzoekers van het NIVEL. Vrijdag is het NHG-congres (Nederlands Huisartsen Genootschap) over huisarts en kanker.

<< Start < Vorige 1 2 3 Volgende > Einde >>
Pagina 1 van 3

Het laatste nieuws

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5