Fout
  • Fout bij laden feed data.
Psychosociaal

Psychosociaal (12)

Stichting Diagnose Kanker: In de dagen voorafgaand aan Wereldkankerdag delen vrijwilligers door heel Nederland Wereldkankerdag-rozen uit aan voorbijgangers. In Medemblik zullen vrijwilligers de rozen uitdelen bij het inloopohuis en bij Deen Supermarkt. De Wereldkankerdag-roos symboliseert liefde, kracht, erkenning en respect, en is bedoeld om mensen die met kanker geconfronteerd zijn een hart onder de riem te steken.

Bovendien organiseren inloophuizen extra activiteiten en open dagen. Zo ook inloophuis Medemblik. Iedereen is zaterdag 2 februari van harte welkom tussen 10:00 uur en 16:00 uur.

Een op de drie Nederlanders krijgt in de loop van zijn of haar leven kanker. De confrontatie met een levensbedreigende ziekte maakt veel emoties los en roept veel vragen op. In Nederland staan op 65 plekken de deuren van inloophuizen open voor iedereen die, op welke manier dan ook, met kanker te maken heeft (gehad). www.wereldkankerdag.nl

zaterdag 29 december 2012 19:47

Genezen van kanker heb je niet zelf in de hand

door tvdwal

Als kankerpatiënt krijg je de indruk dat je je lot in eigen handen hebt. Dat je met positief denken je overlevingskansen kunt vergroten. Dat je met vechten en niet opgeven jouw eigen strijd kunt winnen. Toch overlijden er in Nederland jaarlijks meer dan 40.000 mensen aan kanker.1 Waren deze mensen niet positief genoeg? Hebben ze niet hard genoeg gevochten? Of was, zoals je in veel overlijdensadvertenties leest, de ongelijke strijd gewoonweg niet te winnen? Het klinkt bijna als een verontschuldiging.

Lees meer: Nederlands Tijdschrift Voor Geneeskunde   | Auteur:H.M. (Lenny) Verkooijen

"Waar kan ik in Tilburg terecht als ik met lotgenoten wil praten over mijn ziekte?" Als verpleegkundig specialist oncologie krijgt Mirjam Bogaarts deze vraag regelmatig gesteld. Dit najaar kan ze haar patiënten eindelijk een antwoord geven. Dan opent het Inloophuis de deuren, aan het Wilhelminaplein. Mensen met kanker of mensen die met kanker te maken hebben gehad, kunnen hier terecht voor een praatje en deelname aan activiteiten. Mirjam is initiatiefneemster.

Door de jaren heen werd mijn beleving anders. De ontdekking dat mijn lichaamsbeeld invloed heeft op mijn kwaliteit van leven was lastig. Ik accepteerde dat ik de ziekte van Crohn heb, ook dat ik iedere dag met lastige handicaps moet omgaan. Dat varieerde van 'te doen' tot er een goede vorm voor vinden.

Stichting Kanker in Beeld presenteert in samenwerking met Koninklijk Theater Carré op zondag 16 september de 'Oncofonie, symfonie voor je leven'. Dit unieke en eenmalige benefietconcert ter ere van kankerpatiënten en hun naasten verbindt alle muzikale disciplines met elkaar.

maandag 27 februari 2012 09:29

Opnieuw vertrouwen in je aangetaste lichaam

door toniavdwal

Trainingsweek in Frankrijk 'blootgewoon'
15 juli tot zaterdag 21 juli 2012
Opnieuw vertrouwen krijgen in mijn verminkte lichaam? Kom nou, het zag er niet uit! Mijn buik was een maanlandschap van littekens. Over mijn figuur was ik tevreden maar de gedachte dat ik nooit meer met mijn leeftijdgenoten in bikini op het strand zou liggen liet ik niet toe, het was -zogenaamd- niet meer interessant. Ik was toen 25 jaar.

1 september 2011 | Erfelijkheidsadvisering informeert vrouwen over hun persoonlijk risico op borstkanker en tempert angstgevoelens tot een half jaar na afronding van de advisering, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het UMC Utrecht en het NIVEL in Patient Education and Counseling.

Het ministerie van VWS is van plan 600 miljoen euro te bezuinigen op de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in 2012. De NFK, Helen Dowling Instiuut en vijf andere organisaties die zich bezighouden met de zorg rond kanker, roepen de regering op af te zien van deze voorgenomen bezuinigingen. Zij hebben hun bezorgdheid geuit middels een brief aan het kabinet en de Tweede Kamer.

Overhandiging evaluatieonderzoek aan Dr. Els Borst-EilersMensen met kanker hebben baat bij gespecialiseerde psycho-oncologische zorg, ongeacht of hun prognose goed, matig of slecht is. Ook partners hebben baat bij gespecialiseerde begeleiding. Klachten als angst, depressie en vermoeidheid nemen significant af. De zorg leidt tot meer welbevinden en meer levenskwaliteit en 85% geeft aan meer grip op zijn of haar leven te hebben. Men waardeert de begeleiding met een 8 en unaniem (97%) zou men de hulp aanraden aan anderen.

KWF Kankerbestrijding en Menzis gaan samen knelpunten in psychosociale zorg voor kankerpatiënten aanpakkenKWF Kankerbestrijding en zorgverzekeraar Menzis gaan samenwerken om de verdere invoering van de psychosociale screening van kankerpatiënten voor, tijdens en na de behandeling te verbeteren. Naar schatting heeft dertig procent van de kankerpatiënten behoefte aan gespecialiseerde psychosociale zorg, maar lang niet iedereen krijgt die ook in de praktijk. De twee organisaties hebben hiertoe een overeenkomst gesloten.

Het laatste nieuws

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5