Fout
  • Fout bij laden feed data.
woensdag 18 april 2012 07:35

Behandeling longkanker oudere minst verbeterd

door  toniavdwal
Beoordeel dit artikel
(1 beoordeling)

De standaardbehandeling van alle longkankerpatiënten is de afgelopen twintig jaar verbeterd, maar voor ouderen boven de 75 het minst. Dit blijkt uit onderzoek naar veranderingen in behandeling en overleving van longkanker.Promovenda Miep van der Drift geeft een overzicht van deze veranderingen in Nederland over de afgelopen twintig jaar. Ze gaat in op niet-kleincellig longkanker en kleincellig longkanker.

Betere overleving
Van der Drift constateert een verbetering in de overleving van patiënten met niet-kleincellig longkanker. Bij kleincellige longkanker geldt dit alleen voor patiënten tussen de 45 en 59 jaar.

Biomarkers
Van der Drift bestudeerde ook de bijdrage van biomarkers in verschillende lichaamsvloeistoffen in de diagnostiek en prognose van longkanker. Ze toont onder meer aan dat een hoog circulerend DNA-concentratie in het bloedplasma van longkankerpatiënten samengaat met een slechtere overleving.

Verder blijken DNA-veranderingen als RASSF1A-methylering en KRAS-mutaties bij te dragen aan de diagnose longkanker.

Proefschrift
Miep van der Drift promoveerde 12 april aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De titel van haar proefschrift is: 'Epidemiologic and molecular aspects of lung cancer'.

Bron:Artsennet 13-04-2012

Laatst gewijzigd op: zondag 11 november 2012 11:42

Reageer

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Het laatste nieuws

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5