Fout
  • Fout bij laden feed data.
woensdag 30 maart 2011 09:01

Schippers overtuigt Eerste Kamer niet van nut EPD

door  tonia
Beoordeel dit artikel
(0 stemmen)

Ondanks de concessies van minister Schippers van VWS blijft de Senaat tegen het landelijke elektronische patiëntendossier (EPD).PvdA, SP, GroenLinks, SGP, ChristenUnie en VVD bleven er vandaag bij dat het systeem beter eerst zorgvuldig in de kleinere regio's kan worden opgebouwd. Ook CDA en D66 zijn kritisch. Schippers' eigen VVD riep haar op het voorstel alsnog in te trekken.


Concessies
De minister kwam de senaat tegemoet door voor te stellen om alleen de gegevens over geneesmiddelen opvraagbaar te maken. Ook wilde ze de dossiers van waarnemend huisartsen uit het EPD houden. Verder komt er alleen een EPD als de patiënt daarvoor uitdrukkelijk toestemming geeft.

Eerder zorgde ze er al voor dat de patiënt kan bepalen welke hulpverlener wel en welke geen toegang krijgt tot zijn gegevens. De patiënt wiens gegevens worden ingezien, ontvangt daarvan ook automatisch een melding (via sms). Bedrijfs- en verzekeringsartsen krijgen sowieso geen toegang tot het EPD. Veel meer toezeggingen zitten er niet in, omdat ze niet wil dat daardoor uiteindelijk een kwetsbaar ICT-systeem ontstaat, aldus Schippers.

Reacties Senaat
De concessies mochten echter niet baten. VVD-senator Heleen Dupuis stelde vast dat ook aan het einde van een lang traject met misverstanden en verwarring en een slecht luisterend departement niet duidelijk is wat nu het bewijsbare grote voordeel van het systeem is. "De onrijpheid van het geheel, de beveiliging is niet in topconditie, het landelijk schakelpunt is geen goed idee. Wij willen een wezenlijk ander wetsvoorstel dat echt niet betekent dat we terugkeren tot de ijstijd.''

Voor Ing Yoe Tan (PvdA) zijn de handreikingen een druppel op een gloeiende plaat. "Het heil van het EPD en de risico's voor de privacy en problemen met de beveiliging wegen niet tegen elkaar op". Ze benadrukte dat er ook geen geld meer in het project moet worden gestoken. De afgelopen tien jaar ging jaarlijks 30 miljoen euro naar het EPD.

Hans Franken (CDA) vindt dat het voorstel na de vele debatten en briefwisselingen in de goede richting is opgeschoven. "Een aantal bedreigingen is onder controle. We moeten kansen grijpen die ICT ons biedt." Maar ook hij vindt dat de elektronische weg voorzichtig moet worden bewandeld. "Ik las maandag dat het EPD ook Europees Patiëntendossier kan betekenen. Daar ben ik voorlopig nog niet aan toe."

Meerwaarde
Schippers zelf hield vol dat ze wel degelijk de meerwaarde ziet van haar voorstel. "Maar ik ben realistisch en zie dat het hier anders valt." De senaat stemt volgende week dinsdag over het EPD.

Bron: Zorgvisie 29-03-2011

Laatst gewijzigd op: vrijdag 01 april 2011 18:17
tonia

tonia

Redactie SDK

Reageer

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Het laatste nieuws

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5