Fout
  • Fout bij laden feed data.
Gespecialiseerd ziekenhuis

Gespecialiseerd ziekenhuis (43)

De MC Groep is definitief de nieuwe, enige aandeelhouder van het Slotervaartziekenhuis. Hiermee is een onzekere periode voor patiënten en personeel van het Slotervaartziekenhuis afgesloten. Onderdeel van de transactie is dat het naastgelegen, in kanker gespecialiseerde ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek (AVL) enkele onderdelen van het Slotervaartziekenhuis overneemt zoals de apotheek activiteiten en de oncologische neurochirurgie.

AVL LogoAmsterdam, 14 november 2013. Met ingang van 1 januari 2014 zal Prof. dr. EmileVoestoetreden als lid van de Raad van Bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek met de portefeuille Zorg & Zorgontwikkeling. Hij volgt prof. dr. Sjoerd Rodenhuis op die de functie vanaf 1998 heeft bekleed. Rodenhuis blijft als internistoncoloog verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek.

AVLAmsterdam, 4 april 2013 – Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan lanceert het Antoni van Leeuwenhoek vandaag een unieke website: www.historad.nl. De historie van ruim honderd jaar radiotherapie is uitgebreid en vollediger dan ooit in beeld gebracht in één complete website. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de radiotherapie in Nederland en die van het Antoni van Leeuwenhoek in het bijzonder.

AVL LogoAmsterdam, 4 april 2013. - In ons bloed circuleren een groot aantal verschillende types bloedcellen, die oorspronkelijk allemaal ontstaan zijn uit dezelfde stamcel. Eerder werk had geleid tot een 'stamboom' die aangaf hoe deze verschillende types cellen uit een enkele voorlopercel konden ontstaan. Met behulp van een techniek om de nakomelingen van cellen in een diermodel te volgen, laten onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek en de Universiteit Utrecht zien dat deze stamboom niet juist is en geven zij een nieuw model voor de ontwikkeling van bloedcellen. Deze onderzoekresultaten van onderzoeker Ton Schumacher worden 11 april in het gezaghebbende blad Nature gepubliceerd.

AVLAmsterdam, 14 maart 2013 - Niet alle T-celfamilies doen na een infectie met bijvoorbeeld een bacterie of virus hetzelfde werk op hetzelfde moment. Dat werk wordt onder de verschillende families verdeeld. Terwijl een paar T celfamilies uitgroeien tot zeer grote aantallen na infectie, krijgen de meeste T cellen maar een zeer klein aantal nakomelingen. Een troost voor deze laatste groep: bij hernieuwde infectie doen zij vaak het belangrijke werk. Deze ontdekking van Antoni van Leeuwenhoek onderzoeker Ton Schumacher, wordt vandaag gepubliceerd in de nieuwe editie van het toonaangevende tijdschrift Science.

Amsterdam, 25 februari 2013 – Chirurgen in het Antoni van Leeuwenhoek hebben als een van de eersten in Nederland gewerkt met een iPad op de operatiekamer. Het gaat om een proef waarmee met gebruik van nieuwe beeldvormende technieken in combinatie met de iPad uitzaaiingen in de lever tijdens de operatie beter in beeld te brengen zijn. Door nog beter inzicht in de driedimensionale structuur van de lever kunnen complicaties en het achterblijven van tumorweefsel zoveel mogelijk voorkomen worden

Beter inzicht tijdens operatie

Koert Kuhlmann, fellow chirurg bij het Antoni van Leeuwenhoek en - in samenwerking met de IT afdeling - aanjager van deze proef: “Onze eerste experimenten geven veelbelovende driedimensionale reconstructies en laten de lever met daarin de toe- en afvoerende bloedvaten evenals de te verwijderen uitzaaiingen duidelijk zien.

vrijdag 22 februari 2013 09:35

Hoe werkt het geheugen van een cel?

door tvdwal

Amsterdam, 18 februari 2013 Neem een vlinder. Of die nu een rups, een pop of een vlinder is, de genetische code, het DNA, is voor alle verschijningsvormen gelijk. En ook in het menselijk lichaam verschilt het DNA van een hersencel niet van dat van bijvoorbeeld een darmcel. Hoe 'weten' en 'onthouden' die cellen dan toch 'wie' ze zijn en wat ze moeten doen? Onderzoeker Fred van Leeuwen gaat op zoek naar het antwoord. Voor zijn onderzoek ontving hij vorige week een Vici-subsidie van anderhalf miljoen van NWO.

Fundamentele vragen

Hoe fundamenteel deze vragen ook zijn, er is nog maar weinig over bekend. Het geheim, zo weet Van Leeuwen, zit hem in de verpakking van het DNA. Het verpakkingsmateriaal, chromatine geheten, bepaalt hoe de genetische code die daarin opgeslagen is gelezen wordt. Het DNA dat bij vlinders codeert voor de vleugels wordt in het stadium van een rups of pop bijvoorbeeld niet afgelezen, maar bij de volwassen vlinder wel.

ERC Advanced Grant voor Reuven AgamiAmsterdam,
8 januari 2013 - De European Research Council (ERC) heeft een Advanced Investigators Grant van ruim 2,4 miljoen euro toegekend aan Reuven Agami, onderzoeker aan het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. De ERC, sinds 2006 actief om grensverleggend onderzoek te stimuleren, is een Europese organisatie die jaarlijks beurzen toekent aan de grootste wetenschappelijke talenten in Europa.

Amsterdam, 21 november 2012. Met behulp van een nieuwe test kan mogelijk worden voorspeld of patiënten baat zullen hebben bij een (chemo)therapiekuur voor kanker. Dit laten onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis zien in een artikel, dat vandaag wordt gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Cell.

Amsterdam, 13 december 2012. Als borstkanker of eierstokkanker veel voorkomt in je familie, hangen ingrijpende beslissingen over preventieve operaties aan borsten of eierstokken af van goed advies over hoe hoog het risico op kanker precies is. Vooralsnog is echter onduidelijk waarom sommige vrouwen een hoog en andere een veel lager risico lopen. Hiervoor is veel meer informatie nodig, niet alleen over de erfelijke oorzaken, zoals veranderingen (mutaties) in bepaalde genen, maar ook over leefgewoonten. Deze week start daarom de Hebon-studie, een grootschalig onderzoek onder families met een verhoogd risico op borst- en eierstokkanker. Ruim 30.000 vrouwen (en 6.000 mannen) ontvangen deze maand en in het voorjaar van 2013 een uitnodiging om deel te nemen.

<< Start < Vorige 1 2 3 4 Volgende > Einde >>
Pagina 1 van 4

Het laatste nieuws

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5